Nieuws

Week van de groene tuin | Laten we samen Nederland nog groener maken

Deze week is het de Week van de Groene Tuin (12 t/m 18 april). Een groene tuin is niet alleen mooi, maar biedt ook een plek aan insecten en vogels en diverse soorten beplanting en versterkt daarmee de biodiversiteit. Een groene tuin voorkomt ook wateroverlast en het wordt er een stuk minder heet dan in een volledig betegelde tuin. Met het paasweekend voor de deur geeft Brouwers Groen je graag een aantal tips mee om dit weekend de handen uit de mouwen te steken. 💪

 

Tip 1: Eetbaar groen 🍏🍓🥬

April is een mooie maand om eetbaar groen te zaaien. Denk aan rucola, peterselie en pluksla. Vooral ook harstikke leuk en leerzaam om met kinderen te doen. Ook aardbeien planten of ‘scheuren’ is een dankbare taak die je met kinderen kunt doen

Tip 2: Zaag je regenpijp door ☔🪚

Normaal valt er in maart zo’n 60 mm neerslag. Afgelopen maand slechts 1-2 mm. Om verdroging tegen te gaan kan je de regenpijp doorzagen, of ‘afkoppelen’. Zo stroomt het regenwater vanaf je dak de tuin in en krijgt de beplanting in je tuin voldoende water. Je kunt het water opvangen in een regenton, of richting het gazon of een plantenborder laten stromen. Daar kan het water volgens in de bodem wegzakken.

Tip 3: Plant bodembedekkers 🌿🌱

Wanneer de bodem in je tuin volledig bedekt is, ontstaat een soort beschermende laag tegen extreme weersinvloeden. Zo heeft de zon en de wind minder invloed op de bodem en verdampt dus minder water. Ook blad en plantenresten zorgen voor bodembedekking. Daarnaast voorkomt volledige bodembedekking onkruid in de plantenborders. Dat scheelt jou dus veel werk!

Tip 4: Juiste plant op de juiste plek 🌷🌻

Kies voor de juiste plant, op de juiste plek. De beplanting heeft dan minder onderhoud en water nodig en is minder vatbaar voor ziektes en plagen. Insecten en andere dieren zijn afhankelijk van inheemse plantensoorten, planten die van nature in Nederland voorkomen. Houdt daar dus rekening mee met de keuze van je planten.

Tip 5: Laat de grasmaaier staan 🐝🐞🪱

Je gazon bestaat uit veel meer plantensoorten dan alleen gras. Door (een deel van) je gazon niet, of minder vaak, te maaien krijgen deze soorten de kans om tot bloei te komen. Deze bloemen geven voeding aan insecten, die vervolgens worden gegeten door vogels. Ook kan langer gras beter tegen droogte en hitte. Is dat even makkelijk; minder inspanning, meer voordelen!

 

 


› Nieuwsoverzicht

Aanmelden nieuwsbrief